Preskočiť na obsah

Žrebčín v Kopčanoch

20,00 

Žrebčín v Kopčanoch – risografika s príbehom z Trnavského kraja zážitkov, ktorej autorkou je Lucia Žatkuliaková.

Kategória: Značka:

Risografiky s príbehom

Urobte radosť sebe, alebo svojim blízkym skutočným umením, ktoré vám bude pripomínať domov alebo vaše obľúbené miesta. Každá risografika skrýva viac či menej známe príbehy z Trnavského kraja a každý výtlačok je vďaka tlači risografom skutočným originálom. Risografiky vznikli v súťaži Trnavský kraj príbehov so zámerom podporiť umelcov v kultúrnom priemysle podporiť návštevnosť turistických informačných centier.

Vybrať si môžete z 15 víťazných diel, na ktorých sú vyobrazené príbehy Ludwiga van Beethovena, víly Ilony, moravianskej Venuše, piešťanského barlolámača a mnohé iné. Diela boli vytlačené technikou tlače risograf v limitovanom počte spoločne so sprievodným informačným letákom na zadnej strane, boli ručne očíslované a osobne autormi signované.

Kráľovský a cisársky žrebčín v Kopčanoch

založil v roku 1736 František Lotrinský, manžel Márie Terézie. Bol to žrebčín menšieho typu zameraný na chov jazdeckých koní. Počas jeho fungovania sa v ňom ocitlo mnoho vzácnych koní, napríklad aj kladrubské kone, ktoré sú najstarším chovateľským plemenom na našom území. Grafike dominujú dva kone postavené na zadných, krotené drobnou postavičkou Františka Lotrinského. V pozadí sa nachádza budova samotného žrebčína.

Tlačený náklad: 150 ks
Rozmer: 42 × 29,5 cm
Technika tlače: 2–farebná risografia
Papier: Arena white rough 170 g/m2
Dátum tlače: jún  2021

O autorke

Lucia Žatkuliaková absolvovala ateliér knižnej grafiky a voľnej ilustrácie prof. Dušana Kállaya na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Venuje sa hlavne knižnej ilustrácii. Ilustrovala knihy Majster a Margaréta (Slovart, 2019), Vincent (Egreš, 2020) a jej ilustrácie nájdete aj v knihách Kvapky na kameni (Albatros, 2019), Slavné zvířata a zvířata slavných (Albatros, 2019) a Svetlo pod perinou (Proti prúdu, 2020).

Preferuje spolupráce, ktoré odrážajú jej svetonázor, spolupracovala napríklad s občianskymi združeniami Mareena, Človek v ohrození, Červený nos, či Čierne diery. Najnovším počinom je rómsko-slovenská pracovná učebnica Deň Alice a Doda/La Alicaskero the le Dodoskero ďives (Denník N, 2021) ktorá vznikla, aby uľahčila prekonávanie jazykovej bariéry deťom a ich vyučujúcim. Jej práce sa v rokoch 2018 a 2020 ocitli na výstave finalistov Národnej ceny za dizajn. V roku 2015 získala za svoju diplomovú prácu ocenenie Najkrajšia kniha Slovenska v kategórii študentské práce.

Žrebčín v Kopčanoch

0
    0
    Váš nákup
    Váš košík je prázdnyNaspäť do obchodu